Смяна на пелени

Смяна на пелените – стъпка по стъпка

In Грижа за детето by bobotic0 Comments

Смяна на пелени в лесни стъпки

Подготовка

Измийте и подсушете ръцете си. (можете да използвате и бебешки мокри кърпички).

Подгответе си чисто, сухо и топло място, където да смените пелените на вашето бебе. Вероятно в началото ще използвате специалните плотове за повиване, но и всяка друга средно твърда и топла повърхност ще свърши работа.
Пригответе си всичко необходимо – чиста пелена, мокри кърпички, крем против зачервяване или подсичане, леген с топла вода за измиване, торба или кофа за мръсната пелена.

Смяна на пелените

 1. Отлепете лепенките на пелената и ги залепете на задната част на самата пелена, за да не се залепят за бебето ви и за да не дразнят нежната му кожа. Все още не махайте
 2. Смяна на пелени
 3. мръсната пелена.
 4. Избършете с чистия обикновено най-преден край на пелената голямата част от изпражненията от гениталиите, като хванете с едната си ръка глезените на бебето и ги повдигнете във въздуха. В случай че имате момче, сложете някаква чиста кърпа върху пениса, за да не бъдете изненадващо напишкани от своето момченце.
 5. Сгънете мръсната пелената под дупето на бебето, така че то да бъде върху външната чиста част на пелената. Можете да залепите лепенките отгоре, тъй че да затворят мръсната пелена.
 6. Почистете с мокра кърпичка остатъка от изпражненията. Бъдете внимателни почистването да става отпред-назад т.е. от гениталиите към дупето (особено при момиченцата), за да се избегне попадането на бактерии във влагалището, които могат да предизвикат инфекция.
 7. Повдигнете краката на бебето от глезените, за да почистите и дупето добре.
 8. Ако кожата на вашето бебе не е прекалено чувствителна, бихте могли да се задоволите и с почистване единствено с мокри кърпички, но ако забележите, че кожата на бебето след смяна се зачервява, то непременно след като изчистите добре с мокрите кърпички, измийте бебешкото дупе в леген с топла вода. Не е задължително да ползвате сапун при измиването.
 9. Ако сте измили бебето с вода, трябва добре да подсушите бебешката кожа особено на сгъвките преди да сложите новата пелена, за да избегнете подсичане. Ако забележите някакъв обрив или зачервяване, непременно нанесете крем против подсичане.
 10. Разтворете чистата пелена и пъхнете задната половина под дупето на бебето, като отново повдигнете краката му за глезените. Предната половина на пелената остава между крачетата на бебето.
 11. Изпънете предната част на пелената върху коремчето на бебето и придържайте с едната ръка, като с другата отлепите едната лепенка и я залепите отгоре. След това сменете ръцете и повторете и с другата лепенка. Важно е да сложите пениса на момченцето да сочи надолу, за да не излезе навън урината, когато то се напишка. Пелената трябва да не е нито много хлабаво сложена, нито много стегната около коремчето. За да сте сигурни, че сте повили пелената добре, трябва да има един пръст място между пелената и коремчето на бебето.
  Преди да ползвате определена марка пелени, разгледайте инструкциите по опаковката за някакви особености.
 12. Облечете бебето и измийте добре ръцете си.

Leave a Comment