шести месец от бременноста

Шести месец от бременността [ 2-ри етап ]

In Бременност и раждане by bobotic0 Comments

Шести месец от втори етап на бременността

Това е последния месец от втория триместър. Независимо от факта, че дробовете на детето са още пълни с амниотична течност, то вече започва да развива навици за дишане. А това означава, че края на бременността е близо. Този месец е особен, защото корема започва да анонсира, че скоро ще се роди детето.

За какво мислите?

В шестия месец много неща минават през главата ви. Можете да започнете да се вълнувате от преждевременно раждане, може да ви безпокои съня, секса, забравяне, но в същото време можете да бъдете погълнати от покупка на нови дрехи за бременни, в които ще се чувствате удобно.

Тройка

Сега, когато вашето дете е заявило за своето съществуване, можете да започнете да се чувствате неловко, когато смятате да правите секс. Но не се притеснявайте от това, че можете да навредите на детето по някакъв начин. Ако не сте в рискова група, то няма от какво да се притеснявате, когато правите секс в този поериод от бременността. Детето е много добре защитено вътре в матката. Иберете такава поза при секса, при която ще се чувствате най-комфортно – вие и вашия партньор.

Бащи – внимавайте!

Ако у вас се появи някакво притеснение, относно правенете на секс по време на бременността, най-добре е да го споделите с вашата съпруга или приятелка! Прегалено загрижените бащи ограничават секса, като смятат, че това може да навреди на майката или детето. В същото време, някои жени жадуват за повече секс по време на бременността. Затова трябва да знаете, че ако партньорката ви не е в рискова група, няма от какво да се притеснявате при правенето на секс.

Изменения в организма

В шестоя месец всички знаят, че сте бременна. Ето защо не можете вече да скривате полоението си. За това ви напомня и детето, което постоянно се върти в корема ви и ви рита. Не се притеснявайте, ако постоянно ви е горещи и се потите – това е в реда на нещата.

Удари от вътре

Онези леки докосвания, които сте усещали по време на петия месец от бременността, сега започват да ви се струват като силни ритници и пощипвания. И ако прз деня усещате леки движения и подритвания вътре в себе си, то през нощта тези удари стават много по-осезаеми. Тогава вие сте в покой и няма какво да ви разсейва. Вашия малък гимнастик се върти и рита с крачета, без да се интересува, че вие искате да поспите. Той започва да ви приучава към нощно будуване, което неминуемо ще се превърне в ежедневие след раждането.

Горещина в тялото

Ако ви става все по-горещо и се потите усилено, към хормоналните причини можете вече да добавите и още една – вашия основен енергетически обмен се повишава с 20%. Дори и най-зиморничавите жени, които до скоро са се завивали през нощта с две одеала, сега ще се търкалят голи по леглото усещайки горещина. И както ибичаме да казваме – в това няма нищо притеснително.

Помнете този факт, когато купувате новите си дрехи. Най-добре е да избирате такива тъкани, които, когато ви е горещо, няма да допринесат за допълнителното изпотяване и които ви позволяват на тялото да диша свободно. Голям процент от човешкото дишане се извършва именно през кожата.

Въртящата се стая

По ред причини вашето кръвно налягане ще се колебае по време на цялата бременност, което може да предизика главозамайване (особено, ако се изправите рязко).

За да избегнете главозамайването и световъртежа, можете да опитате следното:

 • Не се изправяйте рязко. А ко звънеца на входната врата звънне и вие се впуснете бързо да отваряте – неминуемо ще се сдобиете със световъртеж. Можете да го направте бавно и спокойно.
 • Следете за нивото на захар в кръвта – не позволявайте то дападне много. Яжте често и употребявайте много плодове.
 • Не стойте в топли помещения. Ако ви е задъшно, излезте от помещението и се разходете на чист въздух.
 • Старайте се да не стоите много дълго време на едно място. Раздвижете се, разходете се.

Какво да очаквате от медицинския преглед

Медицинския преглед включва обичайните изследвания които провеждате всеки месец.

Тегло: Най-вероятно ще сте добавили около 8 – 9 кг към теглото си. Цялото ви тяло се надува като балон – лицето, гърдите, ръцете, краката. Това тегло принадлежи почти изцяло на вас. Теглото на детето е около 700 – 800 г. Продължавайте да се храните (респективно детето) здравословно с питателна храна и се въздържайте от излишни калории.

Въпроси

Поговорете с лекаря за всичко, което ви интересува и задайте всички ваши въпроси. Няма да изглеждате смешни, ако извадите тефтер и записвате всичко, което сметнете за необходимо.

Обърнете внимание на екрания тест, който лекарят ще ви предпише този месец.

Голяма част от жените минават тест за глюкоза. Този тест може да установи дали имате евентуакно диабет.

Някои от бременните жени са податливи на диабет, ако:

 • По време на предишна бременност са имали диабет
 • Приу предната пребенност се е родило много голямо дете
 • Ако имате излишък на килограми
 • Ако сте над 35 години
 • Ако имате високо кръвно налягане
 • Ако вашите родители или братя и сестри имат диабет
 • Ако преди това сте родили мъртво дете или дете с вроден порок

Тестът за диабет на бременните се състои в две части. Първата – това е екранен тест. Изпивате захарен разтвор и след около час ще ви бъде взета кръвна проба за аланиз на нивото на захарта. Ако нивото се отличава от допустимите стойности (това се случва в 20% от случаите), на вас ще ви направят още един, този път тричасов тест, за да се потвърдят резултатите.

Leave a Comment