седми месец от бременноста

Седми месец от бременността [ 3-ти етап ]

In Бременност и раждане by bobotic0 Comments

Седми месец от трети етап на бременността

Приветстваме ви в последния триместър на бременността! В тези последни три месеца вие ще видите окончателното развитие на вашето дете и ще се подготвите за раждането. Сега е времето да помечтаете за бъдещето си, както и да се попритеснявате малко (но само малко). У вас се появява чувството, че никога няма да дочакате деня, в който ще се роди детето ви, а след няколко минути изпаднете в ужас от тази мисъл.

За какво мислите?

Когато започне последния триместър, има много неща, за които трябва да се замислите. Ще ви бъде трудно да разграничите мислите за желаното от мислите за необходимото. Сега е момента да започнете да записвате всичко в дневник.

Здравето на плода

В седмия месец, когато вашето дете е активно, можете да започнете да чувствате внезапна неподвижност вътре в матката. Ако смятате, че детето е по-малко активно отколкото ви се струва че е редно, то можете да пробвате следния прост тест:

Изпийте малко портокалов сок и изяжте нещо. Пребройте колко движения ще направи детето в следващите два часа. Ако тези движения са около 10, то с детето всичко е наред. Но ако движенията са по-малко от 10 – обърнете се към лекаря си.

Ако вашия лекар започне да се съмнява в активността на детето, той може да ви изпрати на изследване с Доплер. Този тест може да се проведе по всяко време на последния триместър, когато лекарят измерва пулса на детето (около 120 – 160 удара в минута). В случай на необходимост този тест може да се провежда всеки ден, ако имате някакви усложнения.

Преждевременно раждане

Ако вашето дете се роди в седмия месец, то ще има добри шансове да оцелее. Главата на роденото в седмия месец дете е все още доста по-голяма от тялото. Кожата на детето е толкова прозрачна, че през нея могат да се видят вените и артериите. Недоносените бебета са, така да се каже – кожа и кости. Те са лишени от подкожни мазнини, които са налице при нормално родените деца. Очите им са изпъкнали и почти нямат мигли и вежди. Ушите им са прилепени към главата и почти нямат хрущяли. У детето току що са започнали да се развиват ноктите на краката и ръцете. Липсват мускулите и детето не лежи в поза на зародиш, а с разперени ръце и крака.

Изменения в тялото

Спокойствието на втрата част от бременността е вече отминало. Измененията в тялото по време на третие триместър могат да се появят отново.

Удари по ребрата

Акробатичните изпълнения на вашето дете продължават. По време на “силни изпълнения”, можете дори да хванете крачето на детето, когато ви удря отвътре. В този месец можете да почувствате как ви удря по гръдния кош, точно под гърдите. Това е добър признак за правилното разположение на детето в утробата – главата надолу, а краката нагоре.

Подпухване

Можете да забележите, че сте подпухнали – лицето, ръцете, краката. Това е вследствие на задържаната в организма течност. ПОдпухването най-често се забелязва вечер или когато е топло. Колкото и да е странно, най-добрия метод да се освободите от излишните течности в организма е да приемате много течности. Течностите помагат на организма да се прочисти. Ако подпухването се забелява ношно време, обърнете внимание на това на вашия лекар – това може да е признак за високо кръвно налягане.

Черна линия

В седмия месец можете да забележите тъмна вертикална линия, която минава точно през средата на корема. Тя е особено забележима, ако сте тъмнокоса. Медиците я наричат linea negra. След раждането тя ще изчезне.

Бащи – внимавайте!

Ако жена ви или приятелката ви помоли да намажете корема и с овлажняващ крем, за да се избави от сърбежа, не и отвръщайте, че това няма да помогне. Просто кажете “Да, мила” и се наслаждавайте на дълъг масаж

Какво да очаквате от медицинския преглед

Програмата на медицинсите прегледи значително се уплътнява. След 28-мата седмица ще посещавате кабинета на лекаря поне два или три пъти в месеца. При всеки прием вие ще преминете през всички обичайни изследвания. Ще започне да ви се струва, че сте на “ти” с медицината – няма как.

Тегло: В края на седмия месец вие ще тежите с 8 – 10 кг повече, отколкото преди бременността.

Курсове за родилки

Месеца на фантазиите и чудесата отмина. Когато започнете да ходите на курсове за раждане, ще почувствате, че всичко ще протече по план – ще родите здраво и хубаво дете. Курсът ще ви помогне да научите как ще протече всичко. Независимо, че курсовете за родилки са много, те всички имат една цел – да ви подготвят за безопасно и благополучно раждане. Разбира се, раждането на всяко дете е уникално и неповторимо по рода си.

  • Ще разберете какво трябва да се прави и в каква последователност
  • Ще имате възможност да поговорите с други бъдещи родители и ще можете да споделите мнения и впечатления.
  • Ще ви научат как да се справяте с безпокойството и болката по време на раждане
  • Ще разберете как точно детето се ражда. Обикновено това е съпроводено с видео филни и снимки.
  • Ще научите практическата страна на раждането – болнчни процедури, упойки, секцио, както и начална информация за грижите за новороденото

Leave a Comment