Първи месец от бременноста

Първи месец от бременността [ 1-ви етап ]

In Бременност и раждане by bobotic0 Comments

Първи месец от първи етап на бременноста

Първият месец от бременността за вас ще протече в пълно неведение за това, че сте бременна. Това е времето, в което трябва да правите планове за бъдещето, да изберете лекуващ лекар и да помечтаете за всичко, което ви предстои в живота – а той ще се промени наистина.

Изменения в тялото

В първия месец от бременността никой няма да забележи, че сте бременни – може би само вие. Очевидните физически изменения на този етап не позволяват на околните да разберат това. Но ако се заслушате в себе си, може би вашето тяло ще ви ракаже много за това, което расте вътре във вас.

През този месец репродуктивните ви хормони започват да изпращат сигнали, за това, че сте бременни. Трудно е да се каже как точно бихте се чувствали. Някои жени трябва да се вслушват в тялото си, за да забележат каквито и да е изменения, други – при тях хормоните бушуват с пълна сила и у тях не остават никакви съмнения – те носят нов организъм.

Увеличаване на гърдите

Практически веднага вашите гърди могат да започнат да се увеличават и да стават все по-чувствителни. Изведнъж вашия стар сутиен започва да отеснява – става все по-неудобен. Вашите гърди знаят преди вас за бременността.

Често уриниране

Можете да забележите, че спонтанно започвате да ставате нощно време и да ходите до тоалетната. Започвате да разбирате, че прекарвате повече време в тоалетната, отколкото преди.

Изменения в настроението

Вашето емоционално състояние започва да става нестабилно. Ако сега се намирате в състояние на екстаз и еуфория, то след няколко минути може да изпаднете в депресия и да се облеете в сълзи. Промените в настроението обикновено траят по няколко дни, но не се плашете от това.

Умора

Уморени ли сте? Поставете краката си на високо, починете си и помнете, че бременните жени се чувстват точно така.

Бащи – внимавайте!!!

Не изпадайте в паника, ако се почувствате “бременен” :). Вие няма да бъдете първия бъдещ баща, който в очакване на детето преживява женските симптоми на бременността. Може да добавите няколко килограма към теглото си, може да се почувствате психически раним или да изпаднете в резки промени на настроението. За тези симптоми не трябва да се безпокоите.

За какво мислите?

В първите месеци вас ще ви занимават два проблема – избор на лекуващ лекар и определяне датата на раждането.

Дори дълго да сте избирали своя лекар, вие не можете да бъдете уверени, че с него ще ви бъде комфортно през цялата бременност, докато не отидете на първия преглед. След прегледа, когато се приберете вкъщи задайте си следните въпроси:

  • Дълго ли чаках да ме приемат?
  • Кабинета на лекаря чист ли беше?
  • Грижлив ли е медицинския персонал?
  • Всички медицински разходи ли ми бяха обяснени?
  • Внимателен ли е лекарят? Умее ли да обяснява просто и достъпно?
  • Беше ли ми комфортно с този лекар?

Отговор ДА на всички тези въпроси означава, че сте направили добър избор на лекар. Но ако сте се прибрали вкъщи и се чувствате разстроени, значи трябва да се обърнете към друг лекар.

Избора на лекар трябва да бъде направен веднага – не отлагайте. По време на бременността всички ваши прегледи ще бъдат записвани от лекаря в специална документация и смяната на лекуващи лекари по време на бременността не е много добра идея.

Определяне на времето, когато детето ще се появи на бял свят

Предполагаемото време на раждане ще бъде най-голямата новина, която ще научите по време на първия преглед. Това е датата, която наистина ще запомните. За съжаление тя не е точна. Лекарят може само приблизително да определи кога ще се роди детето.

Лекарят определя датата на раждане, като взима предвид последния менструален цикъл. Подобни сметки се правят по две формули:

1. Вземете датата на първия ден от последния нормален менструален цикъл и прибавете към нея 7 (седем). Към тази цифра прибавете 9 месеца. Ще получите предполагаемата дата на раждане на детето.
2. Вземете датата на първия ден от последния нормален менструален цикъл и прибавете към нея 40 седмици. Така също можете да определите ориентировъчно, кога вашето дете ще се роди.

Ако вашия месечен цикъл е 28 дни, то изчислението напълно ще съответства на реалността. Но ако цикълът ви е по-дълъг или по-кратък от 28 дни, то датата на раждане на детето ще бъде или преди или след тази дата. По време на бременността вашия лекар ще проверява периодично много фактори, показващи възрастта на плода. Той ще вземе под внимание размера на растящата матка, ще отбележи деня, в който детето започне да се движи в утробата и кога започва да бие сърцето на плода. Ако се получи разминаване в данните, лекарят ще ви препоръча да отидете на изследване с ултразвук.

Leave a Comment