Пети месец

Пети месец от бременността [ 2-ри етап ]

In Бременност и раждане by bobotic0 Comments

Пети месец от втори етап на бременността

Това е месеца, в който детето започва да се раздвижва – можете да почувствате как се движи, отблъсква, обръща и извива. Сега сте в компанията на активно същество! И това всички ще го узнаят, защото вие вече изглеждате наистина като бременна.

За какво мислите?

В петия месец, вие преди всичко ще мислите за движението на вашето дете (достатъчно и се движи?), как да вдигате тежки предмети, без това да се отрази на вашето здраве и на това на вашето дете, за дрехите, за неимоверно голямото количество съвети, които получавате от приятели, роднини, съпруг.

Изменения в тялото

Най-голямото изменеие в тялото е това, че вие започвате да нараствате. Вие сега изглеждате бременна и към новото тяло трябва да бъде приспособем вашия гардероб. Възможни са вагинални изменения, изменения в цвета на лицето, структурата на кожата и т.н.

Вагинално секретиране

Все още не сте успели да се порадвате на липсата на менструация и започват различни вагинални течения – редки, с бял цвят и лек мирис. Възможно е тези течения да са продължителни и да ви съпровождат през цялата бременност. Няма място за притеснения. Счита се, че организма се прочиства по този начин и се защитава от инфекции. Ако забележите нещо нередно – незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Пъпки

Ако смятате, че пъпките по лицето ви отдавна са ви напуснали от ученическите ви годи, ще се наложи да проумеете, че хормоналните изменения в тялото могат да предизвикат поява подобни пъпки и обриви по вашето лице.

Ако пъпките започнат да се разпространяват по цялото тяло и това ви безпокои – обърнете внимание на вашия лекар. Той може да ви предпише препарат с локално действие, което да ви помогне.

За да намалите количеството на пъпките се придържайте към диетатам която се препоръчва и на тинейджърите. Случаят при тях е сходен с ваши – пошино ниво на хормони в тялото.

  • Храната трябва да бъде питателна – избягвайте мазно и пържено.
  • Пийте много течности
  • Внимателно измивайте и почиствайте лицето си с подходящи почистващи препарати

Суха кожа

Някои жени по време на бременност страдат от суха кожа, която постоянно сърби. Особено силен сърбеж се появява в областта на корема успоредно с растежа на детето и разтягането на кожата.

Ако използвате овлажнители за овлажняване на въздуха, задължитено ги измивайте поне веднъж на ден, за да премахнете всички бактерии, които са се натрупали по него. В противен случай, можете да се сблъскате с други здравословни проблеми.

Ако ви мъчи сърбежа на кожата, можете да използвате някои от следните методи:

  • Не се чешете, защото сърбежът може да се увеличи
  • Не използвайте сапун, за да изчистите местата на сърбежа – той премахва естествените мазнини, които овлажняват кожата и мястото става по-сухо
  • Къпането трябва да бъде кратко. Не използвайте гореща вода, защото тя изсушава допълнително кожата
  • Веднага след баня използвайте овлажняващ крем за тяло – най-добре го нанесете на още влажна кожа

Изпъкване на пъпа

Вашия корем расте все повече и повече и изведнъж забелязвате, че пъпът ви е изпъкнал навън. Не изпадайте в паника. Това е нормално. ТОй ще възвърне предишната си форма веднага след раждането. Ако ви притеснява това, че се опира силно в дрехите ви – използвайте подплънка, за да смекчите допира.

“Кикбокс”

Започват детските игри. Някъде около петия месец ще получите известие от вашето дете – първия ритник.

Някои жени описват мърдането на детето, като пеперуда, която разперва криле. Други усещат пощипване. Дори можете да останете с впечатление, че коремът ви се е свил от глад или газове.

След време ще се приспособите към режима на сън и будуване на детето. Обикновено, когато детето се събуди, то започва да шава и да рита.

Може да ви се стори, че детето нарочно рита през ноща, за да не ви позволи да спите. Това не е така. Просто през деня вие сте заети с различни дейности и не усещате движенията на плода. През нощта, когато сте в покой, много осезателно се усеща всички движения на детето. Въобще дещата обичат активността – тя им е присъща.

Ако до края на петия месец не усетите никакво движение на детето – кажете това на лекаря, но не изпадайте в паника. Ако сърцето на детето се чува добре и всички признаци на живот са налице, то няма от какво да се притеснявате. Това просто означава, че детето ще се роди малко по-късно от колкото сте очаквали.

Какво да очаквате от медицинския преглед

Прегледа протича по обичайния начин и включва всички изследвания, които са правени досега. В края на петия месец вие ще сте наддали с около 5 – 6 кг.

Тегло: Тази част от прегледа няма как да се избегне, така че сваляйте обувките и на везната!

Leave a Comment