кърмене

5 Съвета За Успешно Кърмене

In Грижа за детето by bobotic1 Comment

5 СЪВЕТА ЗА УСПЕШНО КЪРМЕНЕ

Предизвикайте лактация чрез кърмене „при поискване”: Всъщност желанието на кърмачето д

Кърмене

а суче е това, което предизвиква секрецията на майчиното мляко. През първите няколко седмици предвидете по 8-12 кърмения дневно. Тази честота на кърмене е необходима за стабилизиране на кръвните нива на пролактина в майчиния организъм.

Обърнете особено внимание върху положението на бебето при кърмене. Позата на бебето при кърмене е от съществено значение за успеха при кърмене, тъй като позволява по-ефективно сучене. При правилно положение, гръбчето на бебето е опряно върху предмишницата на майката, главата му се намира в лакътната сгъвка, а брадичката – към гърдата. Бебето трябва да суче с лице разположено точно срещу гърдата, с широко отворена уста, налапвайки зърното на гърдата, заедно с ареолата.

Спазвайте продължителността на кърменията. За поддържане на лактацията бебето трябва да суче до изчерпване на потока кърма няколко пъти на ден (за около 30 мин). За предпочитане е да оставите бебето да суче от първата гърда, докато не я пусне само. След това предложете втората гърда, която бебето ще приеме или не в зависимост от от ситостта си. Като започнете със втората гърда при следващото кърмене, ще запазите равновесие в производството на мляко от двете гърди.

Хранете се пълноценно. Лактацията е процес изискващ много енергия, която трябва да набавите с храната. За да задоволите хранителните си нужди по време на кърмене, предвидете 3 основни хранения на ден + 1 следобедна заксуска. Пийте по 2 литра вода на ден.

 

Comments

  1. Pingback: Често задавани въпроси, свързани с ранната бременност | Високи Токчета

Leave a Comment