Осми месец на бременноста

Осми месец от бременността [ 3-ти етап ]

In Бременност и раждане by bobotic0 Comments

Осми месец от трети етап на бременността

Осмия месец ще бъде за вас доста напрегнат. Вие вече виждате края, но все още сте далеч от него – още доста трябва да се извърви, преди да пресечете финалната линия.

За какво мислите?

В този месец трябва да се помисли за толкова много неща, както и да се свършат много други такива. Поемете дълбоко дъх и се подгответе да “избутате” скучната бременност, да изгубите много време и енергия да намерите подходящата поза за сън, да намерите удобен начин да правите секс, да намерите педиатър за детето, което ще се роди скоро.

Секс

Ако сте настроени за секс, поговорете със своя лекар за всички “за” и “против” за половия акт и оргазма в този период на бременността. В повечето случаи можете да правите секс почти до самото раждане.

Хубаво е да избягвате правене на секс в последния месец, ако:

  • Ако рискувате преждевременно раждане
  • Ако имате проблеми с плацентата
  • Ако имате необяснимо кръвотечение

За да избегнете инфекции и да защитите шийката на матката от раздразнения, някои лекари препоръчват правене на секс с презерватив. Поговорете с лекаря си с това.

Бащи – внимавайте!

Сексът по време на бременност е нова игра. На някои мъже им допада, на други – не. Физическите неудобства на половия акт по време на двата последни месеца от бременността могат да превърнат тази мисъл в кошмар за някои жени. Не го приемайте лично, когато жената ви отблъсква – това се случва с много жени.

Изменения в организма

Неудобствата през бременността могат да се увеличат в този месец. Проблемите с храносмилането могат да се задълбочат. Това се получава, защото нуждите на детето се увеличават с увеличаване на неговия ръсто и неговото тегло. Единственото положително нежо на това е, че то няма да продължи дълго.

Болка в гърба

С увеличаване на ръста на вашето дете, най-вероятно вие сте сменили осанката си, защото носите тежестта отпред. Това напряга мускулите на гърба и предизвиква болка. В осмия месец, когато края на бременността е “зад ъгъла”, болката може да се усили не само заради увеличаващото се тегло на детето, но и заради това, че главата му се опира постоянно в долната част на гръбначния стълб.

За да избегнете болката в гърба (или по-скоро да я намалите) е добре да стоите и седите изправени (с изправен гръбначен стълб). Забравете за високите токчета – те не са добра поддръжка за краката, които носят по-голяма тежест. Не стойте неподвижно много дълго време. Най-добре е да спите на по-твърд матрак или дюшек. Правете упражнения за усилване на мускулите.

По време на бременността, като правило, болката в гърба е поради неправилна осанка и поза. Растящата матка може да оказва натиск на нервите в гръбначния стълб. Преди да прибегнете към болкоуспокояващи лекарства се обърнете към вашия лекар.

Съвет

Топлата вана е добро средство не само за отдих, но и за облекчаване на болките в гърба. Топлината увеличава притока на кръвта, а чрез нея и на кислорода, до тези места, които болят.

Омръзна ли ви?

Да? Готови ли сте да преминете към следващия стадии – майчинството? Това са най-дългите 9 месеца в живота ви. На този етап от бременността ви е омръзнало до такава степен, че ви иде да се разплачете. Вашия ден се е превърнал в борба със запека, подпухването, сърбежа, виенето на свят и др.

Не се чувствайте виновни, че преживявате не най-добрите си моменти в този етап на бременността. еланието ви бременността да приключи възможно най-скоро е естествено. Това изобщо не означава, че вие сте лоша майка. Това означава единствено, че вие сте нормален човек, който изпитва умора.

Избор на педиатър

Процеса на избор на педиатър за детето след като се роди е същия както при избора на лекар, който ще се е грижил за вас през цялата бременност.

  • Трябва да вземете решение какъв лекар ви е необходим – педиатър или семеен лекар. Семейния лекар познава добре здравословновното състояние на цялото семейство. Педиатъра е специализиран в грижи за малките деца.
  • Потърсете препоръки. Вашия собствен лекар е много добър източник на информация. Поговорете с приятели, които вече имат деца.

Leave a Comment