Мерки за безопасност за Вашето бебе

In Грижа за детето by bobotic0 Comments

Бебешки съвети – безопасност

Огледайте дома си с очите на вашето бебе. Задайте си въпроса: „Има ли тук нещо, което да достигне? Да лапне или да глътне? Нещо, с което да се нарани?” Отстранете го. Ето примери за това какво трябва да приберете или да нагодите, така че да осигурите максимална безопасност на вашето бебе.

Как да обезопасим детското креватче?

Изберете детско креватче, чиито пръчки на преградата да не са на по-голямо разстояние една от друга от 2,5 см. В противен случай рискувате бебето ви да се изплъзне и да се задуши между тях. Ако все пак разстоянието е по-голямо прикрепете обиколник от плат.

Матракът трябва да е плътно прилепнал до страните на креватчето, тъй като иначе бебето може да заклещи главата или тялото си между матрака и страните на креватчето. Между матрака и страните на креватчето не трябва да има повече от два пръста разстояние. В случай че това разстояние е по-голямо, сложете навити на руло хавлии.

Когато бебето ви започне да се изправя само, трябва да махнете от креватчето възглавниците, играчките и всичко останало, върху което може да стъпи или да се покатери и да падне през леглото. Ако има възможност смъкнете матрака на по-долно положение в леглото.

Какво друго можем да направим, за да обезопасим детската стая на бебето?

Отстранете всички въженца или шнурове, които биха могли да се увият около вратлето на бебето. Поставете леглото на бебето далеч от електрически кабели, завеси и шнурове на завесите. Далеч от бебето трябва да бъдат и всякакви висящи на шнурове играчки. Махнете също така и връзката на биберона-залъгалка.

Как да обезопасим кухнята?

Завъртайте към стената дръжките на тенджерите и тиганите, така че детето да не може да ги достигне и обърне върху себе си. Кофата за боклук под мивката е особено опасна за децата, тъй като в нея хвърляме без да се замисляме потенциално опасни неща.

Не оставяйте горещи храни или напитки на ръба на масата или плота. Дръжте ножовете и всички други остри предмети на недостъпни за децата места или в заключени чекмеджета. Навийте кабелите и ги поставете на място, където детето не може да ги достигне. Запушете контактите, които не употребявате често, с предпазни капачки.

Как да предпазим детето от лекарства и отрови?

Аптечката ви е особено богата на отрови. Лекарствата, които възрастните вземат в малки безопасни дози, могат да бъдат фатални за децата. Сигурно имате аспирин, сънотворни, сироп за кашлица и пр., както и шишенца с изтекъл срок , които не сте изхвърлили. Децата не правят разлика между лекарствата и бонбоните например. Затова единственото ефикасно средство за предпазване на детето от аптечката, както и от опасни вещества като детергенти, спирт, тютюн, препарати за почистване, против молци, хлебарки и пр., е да ги заключвате.

Ако все пак детето ви глътне опасно вещество, позвънете веднага в спешна помощ или на вашия лекар. Уверете се, че сте поставили до телефона, както и в колата номерата на лекаря си, на болницата или друг необходим за спешни случаи номер.

Как да направим къпането безопасно?

Тъй като децата могат да се удавят и в много малко вода, винаги трябва да стоите при детето, докато то се къпе. НИКОГА, дори и за минута, не оставяйте детето си само или с по-голямо дете в банята. Ако трябва да вдигнете телефона или да видите кой звъни на вратата, по-добре вземете детето с вас.

Винаги проверявайте водата преди да сложите детето във ваната. Малките деца имат много тънка и чувствителна кожа и лесно могат да се опарят, ако водата във ваната е твърде гореща. За да сте сигурни за температурата на водата, ползвайте термометър, като го поставите във водата за не по-малко от 3 минути.

Никога не оставяйте електрически уреди като сушоар, електрически радиатор и други близо да ваната. Винаги ги изключвайте, когато не ги ползвате.

Как да сме сигурни, че играчките са безопасни?

  • Избирайте внимателно играчките. Купувайте играчки, които са качествено изработени и са подходящи за възрастта на вашето дете.
  • Внимавайте играчките да нямат остри ръбове, малки части или остри връхчета.
  • По-малките деца дърпат, късат и чупят играчките. Купувайте играчки със здраво съединени части.
  • Обърнете внимание на информацията за безопасност върху играчката или на етикета, като например: „Не се препоръчва за деца под 3 години” или „неотровно”. Предпочитайте играчки, които могат да се перат или имат указан начин за поддържане на чистотата (за кукли и играчки от плат).
  • Избягвайте играчки с много малки топчета, които децата могат да глътнат и да се задавят.
  • Пазете играчките на по-големите деца далеч от бебета и прохождащи деца.

Домашни цветя?

Домашните цветя трябва да бъдат поставени на недостъпно за детето ви място. Някои от тях могат да бъдат отровни. В случай, че детето ви глътне част от растение, за което имате съмнение, че може да е отровно, се обадете незабавно на лекаря си или в спешна помощ.

Опасни ли са стълбищата?

Биха могли да бъдат. Използвайте врати за прохождащи бебета, като ги поставяте долу и горе на стълбите. Вратичките трябва да са с тесни решетки иначе детето може да се заклещи в отворите.

А прозорците?

Пазете децата далеч от прозорците, за да ги предпазите от падане. Мрежите за прозорци са предназначени да държат насекомите навън, а не децата вътре. Не оставяйте близо до прозореца столове или други мебели, за да не могат децата да се изкачат по тях и да паднат. Ако е възможно, отваряйте прозорците само в горната им част, а не изцяло.

Още малко съвети за безопасност

  • Пазете от децата алкохол, цигари, хлор, детергенти и пр.
  • Пазете под ключ огнестрелни оръжия и муниции. Оръжието никога не бива да бъде заредено, дори и в заключен шкаф.
  • Когато бебето ви е върху повивалката за смяна на пелените винаги едната ви ръка нека да е близо до него.
  • Дръжте под ключ кибритите и запалките.

Leave a Comment