Колики при новородени бебета

Колики при новородено? Как да се справим с тях ?

In Грижа за детето by bobotic1 Comment

Колики при бебетата – какво да правим?

Бебето ми плаче постоянно. Възможно ли е да има колики?

Възможно е. Коликите не са болест, а състояние на неудържим плач на иначе здравото бебе. Ако бебето ви е по-малко от пет месеца и плаче повече от три часа в продължение на три или повече дни от седмицата през последните три седмици и няма медицинска причина за плача, то вероятно бебето ви има колики. Плачейки, бебето изпъва и свива крачета и изпуска газове. Плачът и дискомфортът, който изпитва бебето, са възможни по всяко време на деня, но те са най-чести и интензивни между 6 часа вечер и полунощ.

Около 20% от бебета страдат от колики. Обикновено те започват между 2-та и 4-та седмица след раждането. Това състояние се среща както при първородните, така и при следващите по ред деца, както при момичетата, така и при момчетата, както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца. За щастие това състояние не продължава вечно. 60% от бебетата изживяват най-тежкия етап на коликите до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст.

Защо някои бебета страдат от колики?

колики

Коликите са една от най-големите загадки в живота на бебето. Никой със сигурност не би могъл да каже защо някои бебета са по-податливи на коликите от други, но въпреки това има доста теории по въпроса. Възможно е някои бебета да имат по-незряла или чувствителна храносмилателна система от други. Храносмилателната система на новороденото има много малко ензими и храносмилателни сокове, необходими за разграждането на храната и затова преработката на протеините, съдържащите се в кърмата и адаптираното мляко, може да причини болезнени газове на бебето. Пищящото бебе поглъща много въздух и това също е причина за образуването на излишни газове. Някои експерти смятат, че дългият етап на коликите е физическа реакция на обсипаното с най-различни стимули бебе, чиято нервна система тепърва се развива. В края на вечерта някои бебета са толкова затормозени от множеството гледки, звуци и усещания от изминалия ден, че те просто плачат, за да изпуснат парата.

Възможно ли е коликите да са причинени от хранителната диета на кърмещата майка?

Понякога бебета имат колики заради определена храна, поета от техните майки (можете да погледнете таблиците на взаимодействие с майчината кърма). Млечните продукти са един от главните виновници. Ако кърмите, спрете да ядете кисело, прясно мляко и сирене за около седмица и наблюдавайте дали ще има разлика. Ако бебето ви страда по-малко от колики, то намалете количеството на тези продукти в диетата си. Ако не забележите никаква разлика, потърсете друг начин да утешите бебето си.

Някои кърмени бебета се раздразват, ако майките им са яли твърде пикантна храна, пшенични продукти, ядки, ягоди, кръстоцветни зеленчуци (напр. зеле, броколи, карфиол), чесън, също, ако са пили кафе или алкохол. За да сте сигурни, че именно някоя от тези храни дразни бебето ви, спрете да ги ядете няколко дена и наблюдавайте бебето си. Ако бебето ви е по-добре, възобновете яденето на спряната храна след няколко дена. В случай, че то отново се почувства некомфортно след като отново сте започнали да ядете съответната храна, то със сигурност ще знаете, че това е точната причина за страданията му. Ще трябва да се въздържате да ядете дразнещата храна, докато бебето ви стане поне на три месеца и не е така чувствително.

Ако храните бебето си с адаптирано мляко и то има колики, може да опитате да смените млякото с друго и да видите дали новото мляко ще дразни отново бебето ви. Но независимо дали кърмите или храните бебето си с адаптирано мляко, не пропускайте да го оригнете по време или след храненето. Това помага да се освободи налягането, което се получава, когато бебето погълне въздух, докато се храни.

Какво друго можете да направите, за да успокоите страдащото си от колики бебе?

Първо, не се упреквайте, ако сте се поддали на плача на бебето. И най-стоически издръжливите родители се предават след няколко часовия плач на своето бебе. Поемете си дълбоко въздух и се опитайте да се успокоите. Ако вие сте твърде изнервена, вашето бебе ще усети това и вие няма да можете да го успокоите. Започнете да прилагате една по една техниките за успокояване, като имайте предвид, че никоя тактика за действие не е универсална за всяко бебе. Ако не се справите с помощта на някой от по-долу изредените съвети за успокоение на страдащото от колики бебе, то ще трябва да използвате някое от лекарствата против колики.

  • Дайте на бебето биберон-залъгалка. Понякога той върши работа, тъй като сученето успокоява бебето. Полюшването на бебето също може да помогне.
  • Сложете бебето с коремчето върху коляното си или върху шише с топла вода, увито в кърпа. Потъркайте или потупайте гръбчето на бебето, което ще помогне за освобождаване на налягането в стомахчето му.
  • Вземете бебето на ръце и му поговорете, полюшкайте го. Със сигурност не е лесно да гушкате крещящото и изпъващо се в ръцете ви бебе, но понякога простото докосване от мама помага на бебето да се почувства по-добре.
  • Поносете бебето си из стаята. Някои бебета, страдащи от колики, се успокояват от простото движение. Ако това помага при вашето бебе, няма да е зле да си купите кенгуру и така да носите бебето си, докато вършите разни неща вкъщи. Така носенето ще е по-лесно за вас, а и бебето ще усеща топлотата на майчиното тяло.
  • Опитайте да смените обстановката. Изведете бебето на разходка с количката или пък с кенгурото. Чистият въздух и ритмичното движение ще го успокоят и приспят. Можете също така да го сложите в столчето за кола и просто да покарате безцелно (а ако таткото е свободен и е на разположение, той може да повози малкото ви бебе, докато вие си починете).
  • Пуснете гореща вода от душа в банята. Сложете бебето си в шезлонг или пък го полюшвайте напред и назад, докато тече душа. Парата и ритмичният звук на течащата гореща вода ще успокоят бебето ви.
  • След като сте нахранили, оригнали, сменили пелените на бебето и въобще сте направили всичко друго, което е необходимо, сложете бебето в легълцето му, дори и то да плаче, за да си вземете минута почивка. Така ще успокоите нервите си и ще можете по-спокойно да пристъпите към успокояване на бебето. А най-добре би било с успокояването на бебето да се заеме таткото или някой друг, който ви помага в ежедневните грижи, за да можете вие да си починете по-добре.
  • Прибягвайте към лекарствата против колики, ако всичко друго не е помогнало.

Comments

  1. Pingback: Колики и диария при бебетата ( лечение, причини ) - Butiche.com

Leave a Comment