Кафе по време на бременност

Кафе по време на бременност

In Бременност и раждане, Хранене by bobotic0 Comments

По време на бременността практически може всичко, но с мярка. Има продукти, обаче, чиято употреба е нежелателна. Неотдавна, учени от университета Leicester проведоха изследване, което се опитва да установи връзката между употребата на кафе по време на бременността и възникването на левкемия у новородените.

Левкемия – това е рак на кръвта. В рисковата група са хора от всички възрасти. Само във Великобритания се диагностицират около 7 000 случая на заболяване. Целта на изследването е да се изясни възможната връзка между употребата на кафе и изменение в ДНК на детето, което довежда до възникване на левкемия. Това изследване е много важно, тъй като дава информация на бъдещите майки.

Въпреки, че в хода на изследването твърда връзка между употребата на кафе и левкемията не е установена, доказано е, че ако на фона на прекалената употреба на кафе се появи още, например, инфекция, това значително увеличава вероятността за проблеми при новородените. Възможно е, такъв резултат да е свързан с това, че кафето свободно прониква чрез плацентата и въздейства на още нероденото дете.

В заключение, приятели, това изследване ме накара да се замисля, и да си спомня още веднъж пословицата „Който се пази сам, него и Господ го пази”. Желая ви успех и здраве!

Leave a Comment