Раждане

Болезнено ли е раждането?

In Бременност и раждане by bobotic0 Comments

Може да има няколко причини. На първо място е физиологията. Например, голямо дете за конкретна жена.

На второ място, условията в родилния дом. Гинекологичният стол, ярката светлина, лекарските инструменти, чужди хора наоколо, в родилна зала сте Вие и още три жени, обръщат ти малко внимание, задължават те да лежиш по време на контракциите и т.н.

И на трето място, това е личното настроение.

Какво да направим за да не изпитваме болки при раждане? Личен опит.

В средата на бременността ми, моята майка започна да ми внушава, че всички жени от нашия род са имали леко раждане, брзо и без болка. Както се установи по-късно в разговор с дядо ми, мама разбира се малко е преувеличила. Баба ми е имала тежко раждане. Оказва се, че в нашето семейство леко раждане е имала само майка ми.

Но този разказ, който тя ми внушаваше, аз запомних и ми беше като ориентир. Бях уверена, че ще родя леко, бързо и безболезнено. Така и се получи. Аз родих леко, само с един шев, който зарастна за около 5 дни.

Извод: За успешно раждане са важни следните фактори:

1. Да се настроите положително. Не се съмнявайте нито за минута, че ще родите леко и с детето всичко ще е наред.

2. Запознайте се предварително с всичко, което ви очаква. Разгледайте родилния дом и родилната зала. Уговорете се с лекаря, който ще участва при вашето раждане. Разучете условията при които ще се проведе раждането: сама ли ще сте в родилната зала, разрешено ли е да присъства съпруга ви при раждането и др. Всичко това е много важно. Гледайте филми свързани с раждането, за да сте информирани какво представлява процесът, който ви предстои да преживеете. По този начин няма да се страхувате от нищо.

В заключение, искам да ви кажа следното. При раждането се нагледах на това, как се мъчат жените след тежко раждане и искам да ви посъветвам: по-добре е да изразходиш време, сили и енергия за подготовка за раждането, отколкото после да страдаш в следродилния период и цял живот да разказваш за „тежкото раждане”, което си преживяла, като за велик подвиг. Струва ми се, че историите за успеха са по-приятни за слушателите.

Толкова естествено е да родиш леко и бързо! Успех на всички!

Leave a Comment