Бебешки съвети – здраве

In Грижа за детето by bobotic0 Comments

За бебчо

Жълтеница на новороденото

Не се тревожете, ако бялото на очите или кожата на вашето бебе пожълтеят след третия ден. Това състояние се нарича жълтеница и е причинено, защото черният дроб на вашето бебе не може да работи достатъчно бързо, за да изхвърли пигмента, наречен билирубин. Преждевременно редените деца са по-податливи на жълтеница.
Обикновено се изчиства след няколко дни и този процес може да бъде ускорен чрез подлагане на бебето на слънчева светлина (през прозорец). Също можете да бъдете посъветвани да храните детето си възможно най-често. Когато нивата на билирубин в тялото на детето са прекалено високи може да се наложи контролираното му излагане на ултравиолетови лъчи под формата на фототерапия. Ултравиолетовата светлина намалява количеството на пигментите в кожата. Тази процедура би трябвало да бъде проведена в болнично заведение. Бебето ви ще бъде поставено в специален кувиоз, понякога под особено наблюдение. Това е рутинна процедура, която е много ефективна.

Колики

Въпреки че сме свикнали термина колики да бъде свързван с всякакъв вид стомашни неразположения или неспособност да се смели храната, не това е цялата истина. В широкия си смисъл дефиницията за колика се отнася до дълги периоди, през които вашето бебе плаче, обикновено през равни интервали от време. Като една от причините за поява на колики се смятат външните фактори. Смята се, че новородените имат вграден механизъм, който им позволява да не обръщат внимание на околния свят, което им позволява по-спокойно да спят и да се хранят. С развитието на нервната система този механизъм изчезва и бебето започва да осъзнава заобикалящото го. След няколко часа това възприемане може да доведе до претоварване на сетивата и преизпълване с чувства. Това от своя страна довежда до дълги периоди на плач и в крайни случаи – до колики. Въпреки че това е доста достоверна теория, то все още е само теория и не е неуспоримо доказана. Коликите все още се свързват и с газове и други проблеми в стомашно-чревния тракт на бебето. Ако случаят е такъв, то проблемът може да бъде решен с лекарствени средства. Посъветвайте се с вашия лекар относно капките против колики. Те съдържат активна съставка, наречена симетикон, която не се натрупва в тялото. Те помагат да се намалят газовете без появата на каквито и да било странични ефекти.
Наскорошно проучване показа, че бебета, които се носят или държат на ръце повече от три часа на ден, плачат по-малко. Това може да е резултат както от близостта с майката, така и на по-малката изложеност на странични дразнители. Бебетата, както и повечето от нас, харесват ритуалите. Това им помага по-лесно да се ориентират къде са и какво правят. Това от своя страна, помага за намаляването на изнервеността и успокояването на плача.
Обикновено бебетата не страдат от колики след първите три месеца, въпреки че се срещат изключения при деца на възраст до пет месеца.

Проблеми със съня поради болки в ушите

Бебетата могат да бъдат много податливи на ушни инфекции и това може да бъде причина за сериозен дискомфорт. Проблеми като този обикновено се отличават с дълги периоди на пищене и неспокойствие на вашето бебе. След като вашият лекар диагностицира, че проблемът се състои в инфекция в ухото, торбичка, пълна със затоплен ориз, може да помогне за облекчаването на тази болка. Това също помага и при болезнени мускули. Стоплете торбичката в микровълнова фурна и я сложете под главата на бебето, близо до неговото ухо. Компресът ще задържи топлината си дълго време и ще помогне за облекчаване на болката.

Осигурете въздух за дупенцето на вашето бебе

Ако бебето ви се подсича от памперса, го изкъпете в хладка вода. Това ще премахне всички остатъци от урина. Не слагайте никакви шампоани или други пенители. Оставете го така, че дупенцето му да изсъхне от само себе си на въздуха. Това подсичане се причинява от амоняка, който се съдържа в урината, влизащ в химическа реакция с кожата на бебето. Амонякът разрушава естествените защитни функции на кожата при бебетата. Тогава кожата става червена, болезнена, груба и понякога – с дребни пъпчици и ранички. Това създава предпоставки за лесно инфектиране на кожата. Подсичането е много често срещан проблем, но трябва да му се обръща внимание. Ако до няколко дни подсеченото не се изчисти, въпреки използването на противовъзпалителни кремове по време на преповиването, консултирайте се с вашия лекар.

Чувствителна кожа при излагане на слънце

Не се залъгвайте от прогнозата за времето, която ви казва, че ако стоите 20 минути на слънце, ще изгорите приятно. Това е съвет към вас, а не нещо, което се отнася до вашето бебе. Бебешката кожа може да бъде до 20 пъти по-чувствителна от вашата и може да се види осезаема промяна само след 5 минути. Ако сте изложени на слънце на открито, не забравяйте да покриете бебето си със слънцезащитен лосион с висок фактор, за да го предпазите от вредните UV-лъчи.

Бебешки кел

Ако видите, че на скалпа на бебето ви се появи жълта твърда коричка, това най-вероятно означава, че вашето бебе има кел. Не се тревожете, това е нещо нормално. Втрийте кокосово масло в скалпа, оставете го да престои през нощта и тогава го отмийте с шампоан. Ще получите чудесен резултат! Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти. Затоплените зехтин, слънчогледово масло или бебешки лосион също са ефективни.

Въшки и гниди – как да се справим?

Повечето деца рано или късно ще хванат въшки или гниди. Това е много често срещано. Има неверни твърдения, че те са причинени от нечистота. Всъщност е точно обратното. Въшките нападат само чиста коса. За тяхното присъствие се разбира по наличието на сиви, овални яйца при разрошване на косата, близо до скалпа. Има много различни специални шампоани, които могат да бъдат закупени от аптеките. Те убиват и въшките, и гнидите. След прилагането на шампоана, трябва да използвате специална четка, за да премахнете гнидите. Преди да третирате главата, обаче, задължително се посъветвайте с вашия личен лекар, тъй като някои шампоани определено не са прадназначени за използване върху малки деца и бебета. Ако предпочитате по-естествено средство, можете да пробвате дървесно масло, като го втриете в косата. След това отново ще ви се наложи да използвате специален гребен или четка. Решаването на този проблем вероятно ще изисква неколократно третиране. Не на последно място проверете цялото семейство за наличие на паразити, тъй като те лесно преминават от един човек на друг при близък контакт.

Лепкави очички

Ако очичките на вашето бебе лепнат – често срещан проблем, предизвикан от запушване на слъзните канали – то можете да му помогнете по няколко начина. Натопете парче плат от памучна вълна в преварена хладка вода и масажирайте с нея ъгълчетата на очичките на бебето. Използвайте различни парчета плат за всяко око, за да избегнете кръстосана инфекция. Хладкият лайков чай също е доста ефективен. Просто излейте вряща вода върху торбичка от чай и я оставете да покисне десетина минути. Тогава извадете торбичката и оставете водата да изстине и направете горепосоченото. Нежен масаж с пръсти около очите също може да помогне за отпушване на слъзните канали.

За мама

Лавандуловото масло помага при шевове

За да намалите болката от шевове или стрии, взимайте регулярни топли вани с няколко капчици лавандулово масло във водата. Такова можете да закупите от повечето аптеки. Лавандулата е известна с естественото си антибиотично и антисептично действие. Тя подпомага заздравяването и предпазва от белези.
Внимавайте обаче, тъй като прекалено голямото количество лавандулово масло, сложено във ваната, ще накара кръвното ви налягане да спадне рязко.

Алкохол и тютюнопушене

Най-добре е да избягвате пушенето и употребяването на алкохолни напитки по време на вашата бременност. И двете водят до изтъняване на плацентата и имат вреден ефект върху бебето. Чаша вино отвреме-навреме не се смята за нещо опасно, но помнете поговорката „Всичко трябва да е с мярка.”

Кървящи венци по време на бременността

Поради увеличените нива на хормони по време на вашата бременност може да се появи кървене на венците, особено когато чистите зъбите си. Това е нещо нормално. Продължавайте да чистите зъбите си и посещавайте редовно вашия зъболекар.

Leave a Comment